ENERGETYKA, RYNEK ENERGII - CIRE.pl - energetyka zaczyna dzień od CIREOdbiorcy na rynku energii
Właścicielem portalu jest ARE S.A.
ARE S.A.

PANEL LOGOWANIA

X

SPONSOR SERWISU
ZPUE SA

SERWIS INFORMACYJNY CIRE 24

Śląskie. Stanowisko WRDS ws. problemów przedsiębiorstw energochłonnych
12.03.2018r. 15:37

Stanowisko ws. problemów funkcjonowania przedsiębiorstw energochłonnych przyjęła w poniedziałek Wojewódzka Rada Dialogu Społecznego w Katowicach. Chodzi o spodziewane koszty związane z tzw. opłatą mocową i brak prac nad ulgami dla tego przemysłu.
Przedstawiciele branży akcentują, że wysokość opłaty mocowej, która zacznie obowiązywać w końcu 2020 r., spodziewana jest na poziomie kilkudziesięciu milionów złotych rocznie za jedną terawatogodzinę nabytej energii elektrycznej. Dla hutnictwa - jak szacowali niedawno - będzie to oznaczało dodatkowy koszt rzędu 300 mln zł rocznie. Przedsiębiorcy przestrzegają, że bez ulg w opłatach przemysł energochłonny, który już teraz ograniczył inwestycje, nie udźwignie obciążenia.

"W stanowisku (WRDS - PAP) są zawarte tematy odczytywane przez sektor stalowy, również cały sektor energochłonny, jako zagrożenie po 2020 r. Stanowisko zostało skierowane do Rady (Dialogu Społecznego - PAP) krajowej, aby wzmocnić ten sygnał. Rada Krajowa ma kompetencje, aby wskazać odpowiedzialnego ministra" - powiedział PAP uczestniczący w poniedziałkowych obradach WRDS prezes Hutniczej Izby Przemysłowo-Handlowej (HIPH) Stefan Dzienniak.

Jak przypomniał, część zagrożeń dla branży wiążę się z przyjętą w ub. roku Ustawą o rynku mocy, notyfikowaną w lutym br. przez Komisję Europejską, która wprowadza wsparcie w postaci dodatkowego wynagrodzenia - płatności mocowych - dla źródeł wytwórczych za to, że przez określony w kontrakcie czas będą dysponować odpowiednią mocą, czyli będą mogły dostarczyć potrzebną energię.

Dzięki opłatom mocowym, płaconym przez wszystkich konsumentów prądu, producenci energii zyskają środki na niezbędne inwestycje w nowe moce wytwórcze. Przedstawiciele środowiska hutniczego - branży, w której udział kosztu energii w ogólnych kosztach sięga nawet 40 proc. - wskazują, iż notyfikowana przez KE ustawa jest niepełna bez rozwiązań wprowadzających ulgi w opłacie mocowej dla przedsiębiorstw z branż energochłonnych.

Mają one być wprowadzone po zakończeniu drugiej fazy negocjacji z Komisją Europejską, co wiąże się m.in. z prowadzonymi w Komisji pracami nad rozporządzeniem o wewnętrznym rynku energii. HIPH liczy, że rządowi uda się na czas wynegocjować zadowalający dla polskiego przemysłu poziom ulg. W poniedziałek prezes Izby przypomniał, że mimo apelu branży, by nie rozdzielać notyfikacji ustawy od notyfikacji ulg, sprawnie notyfikowana została "oczyszczona z ulg" ustawa.
Dzienniak podkreślił, że dotąd środowisko nie ma informacji nt. podjęcia prac nad systemem ulg. "Według nas notyfikacja (tego systemu - PAP) może zająć półtora - dwa lata. A żeby starać się o ulgi w 2020 r. (gdy wejdzie w życie opłata mocowa - PAP), trzeba w 2019 r. złożyć dokumenty. A więc teraz jest ostatni moment" - przestrzegł prezes HIPH, akcentując, że rynek mocy jest dziś dla branży "ogromnym zagrożeniem", obok unijnego systemu handlu uprawnieniami do emisji (ETS) .

W kontekście tego wyzwania WRDS zaapelowała w poniedziałkowym stanowisku o pilne wdrożenie przez rząd i ustawodawcę rozwiązań wskazanych już w uchwale Rady Dialogu Społecznego (przyjętej przez strony pracowników i pracodawców) z 7 kwietnia 2016 r., które fundamentalnie wsparłyby konkurencyjność polskiego sektora energochłonnego.

W stanowisku WRDS wymieniono tu przede wszystkim: objęcie podmiotów energochłonnych systemem ulg w zakresie opłaty jakościowej (zgodnie z określoną parametryzacją), objęcie podmiotów energochłonnych systemem ulg w zakresie opłaty przejściowej (zgodnie z określoną parametryzacją; alternatywnie obniżenia stawki tej opłaty), wprowadzenia - wzorem innych uprzemysłowionych krajów UE - rekompensat kosztów pośrednich CO2, a w przypadku decyzji o przedłużeniu wsparcia wysokosprawnej kogeneracji poza 2018 r. - wdrożenia ulgi w kosztach wsparcia kogeneracji analogicznie, jak w przypadku odnawialnych źródeł energii.

"Równocześnie do powyższych działań konieczne jest pilne zmniejszenie istotnie szkodzących nowym inwestycjom dolegliwości dla przemysłów energochłonnych w ramach przepisów o rynku mocy, tj przede wszystkim pilne i sprawne przeprowadzenie przed KE notyfikacji ulgi w opłacie mocowej oraz wprowadzenia przystającego do realiów prowadzenia działalności gospodarczej limitu wyłączeń dla jednostek redukcji zapotrzebowania, dających szansę przedsiębiorstwom energochłonnym na konkurowanie z wytwórcami w ramach rynku mocy" - napisano w stanowisku WRDS.

Stanowisko przypomina ponadto, że na obecną i przyszłą kondycję branż energochłonnych wprost oddziałuje polityka klimatyczna, której ramy na kolejną dekadę były przez ostatnie miesiące przedmiotem negocjacji w ramach UE. WRDS wniosła, aby na najbliższym posiedzeniu Rady Dialogu Społecznego ws. skutków polityki klimatycznej dla Polski, uwzględnić również temat obecnej i przyszłej konkurencyjności przemysłu energochłonnego w Polsce.